SKŁADNIKI:

4 średnie banany
4 jajka
140g masła migdałowego
4 łyżeczki oleju kokosowego
Pół łyżeczki cynamonu
75g mąki kokosowej
Łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżeczka nasion z łaski wanilii
100g gorzkiej czekolady (jeżeli to możliwe to wybierzmy czekoladę która nie zawiera mleka)
Szczypta soli himalajskiej

                                                   PRZYGOTOWANIE :

1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C
2. Banany, jajka, olej kokosowy, wanilię oraz masło migdałowe mieszamy za pomocą mixera do połączenia składników
3.  Dodajemy mąkę kokosową, cynamon, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji
4. Kruszymy czekoladę na małe kawałki i dodajemy do masy
5. Foremkę do pieczenia (keksówkę) smarujemy olejem kokosowym lub wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do środka całą masę
6. Pieczemy przez około 40-50 minut (moment wyjęcia chlebka z piekarnika warto sprawdzić wkłuwając w niego patyczek – po wyjęciu z chleba, patyczek powinien być czysty
7. Po wyjęciu z piekarnika, chlebek pozostawiamy do ostygnięcia na około pół godziny.

Smacznego!

Zostaw komentarz

facebook