Dziś przepis na prosty i pyszny bezglutenowy chleb gryczany. Przepis jak i chleb otrzymałem od swojej klientki i za jej zgodą dziele się dziś nim z Wami. O to składniki, których będziecie potrzebowali:

  • kasza gryczana niepalona
  • 250g mąki gryczanej (z kaszy niepalonej)
  • 2 łyżki mąki teff
  • 1/4 kostki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • ziarna: słonecznik/czarnuszka/siemię lniane
  • 200ml letniej wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wrzucić wszystko do miski, z odmierzonej wody odlać ok 1/2 szklanki i rozpuścić w tym drożdże, potem wszystko porządnie wymieszać mikserem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Wierzch posmarować olejem (bardzo mało, pędzelkiem, kilka kropli wystarczy). Posypać np. czarnuszką, czy słonecznikiem i odstawić na ok godzinę do wyrośnięcia. Piec na 195 st termoobiegiem – ok 30 min, potem na jakieś 10-15 min zmniejszyć na 150. Po wyjęciu jak najszybciej wyjąć z formy i odkleić papier, postawić na jakiejś kratce, czy koszyku do wystygnięcia.

Uwaga – nie poleży zbyt długo, nie lubi chlebaków… najlepiej się trzyma jak leży na wierzchu, trochę obsycha ale nie pleśnieje.