Jako że nie samym kurczakiem człowiek żyje, mamy dla Was dziś przepis na coś lekkiego a zarazem odżywcze go, co zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Daniem tym jest szakszuka.

O to składniki, których będziecie potrzebować:

* 6 pomidorów

* 1 czerwona cebula

* 4 ząbki czosnku

* 1 czerwona papryka

* 1 chili

* 4 jajka

* szczypiorek

* 2 łyżeczki cukru

* 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

* 1 łyżka masła klarowanego

* sól

* pieprz

A to rozpiska jak to zrobić.

Na rozgrzanym maśle klarowanym zeszklić wcześniej posiekaną cebule. Połowę papryki pokroić w kostkę i dodać do cebuli a połowę pokroić w krążki i zostawić do ozdobienia. Kolejnym krokiem jest dodanie posiekanego czosnku i papryczki czyli (my użyliśmy suszonej). Wszystko poddusić pod przykryciem ok 3-4 min i dodać pomidory, które wcześniej trzeba obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystko razem powinno gotować się ok 6-8 min do zredukowania sosu. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz cukru i gotujemy do uzyskania jednolitej masy. Po jej uzyskaniu wbijamy jajka (a la sadzone) i czekamy do momentu aż setną się białka. Całość ozdabiany reszta papryki i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

Zostaw komentarz

facebook