Mięśnie stanowią czynny układ ruchu i to dzięki nim możemy się poruszać, biegać, skakać, podnosić ciężary ogólnie rzecz ujmując podejmować aktywność fizyczną. Skupiając się na treningowych aspektach tkanki mięśniowej to podstawową czynnością mięśni jest rozwijanie siły. Mięśnie składają się z pęczków komórek mięśniowych zwanymi włóknami mięśniowymi oraz elementów łącznotkankowych tworzących błony otaczające pojedyncze włókna, wiązki włókien i cały mięsień. Błony te łączą się w pasma tworząc ścięgna.

W tym artykule chciałbym się skupić na włóknach mięśniowych, ich rodzajach i charakterystyce pod kątem treningu sportowego.
Mięśnie składają się z włókien mięśniowych. Ich skład, zawartość i rodzaj ma kluczowe znaczenie podczas uprawiania sportu i często warunkuje predyspozycje do uprawiania danej dyscypliny sportu. Podstawowy podział to włókna mięśniowe szybkokurczliwe (białe) i włókna mięśniowe wolnokurczliwe (czerwone).

Włókna mięśniowe czerwone (slow twitch, ST), są małe, bogate w sarkoplazmę i w znajdujące się w niej mitochondria. Są one przystosowane do wykonywania wolnych skurczów ale za to o długim czasie trwania. To oznacza, że osoby mające ten rodzaj włókien w przewadze swoich mięśni większe sukcesy będą odnosiły w sportach wytrzymałościowych, np. biegi na średnich i długich dystansach, kolarstwo.
Włókna mięśniowe białe (fast twitch, FT) są większe, mają mniej mioglobiny przez co są mniej wytrzymałe na zmęczenie, ale ich skurcze są dużo szybsze i silniejsze niż włókien czerwonych. W tej grupie włókien występuje jeszcze jeden podział na włókna szybkokurczliwe tlenowo-glikolityczne (FTa) i glikolityczne (FTb). Są jeszcze jedne przejściowe między FTa a FTb ale rzadko występują wśród ludzi (FTc). Osoby, mające większy procent tego rodzaju włókien w swoich mięśniach predysponowane są do wysiłków szybkościowo-siłowych np. podnoszenie ciężarów, biegi sprinterskie.

Oba rodzaje włókien mięśniowych występują w naszych mięśniach. Ich procentowa zawartość jest uwarunkowana genetycznie i w bardzo małym stopniu możemy wpłynąć na ich skład.

photo credit: Anita Robicheau via photopin cc

Zostaw komentarz

facebook