Dziś mamy dla Was przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę. Zupa Curry bo o niej mowa jest prosta i szybka do przyrządzenia a co jej do niej potrzebne znajdziecie niżej.

SKŁADNIKI

50 g wiórków kokosowych
400 ml mleka kokosowego
300 g marchwi
200 g cukinii
200 g papryki czerwonej
150 g papryki żółtej
2+1 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
30 g imbiru
3 ząbki czosnku
3-4 łyżki czerwonej pasty curry
papryczka chili lub przyprawa chili
włoszczyzna
sól
pieprz
kilka listków natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe, aż przyrumienią się na brzegach. Zdejmujemy je z patelni i studzimy.
Przygotowujemy bulion: włoszczyznę, cebulę oraz dodatkową porcję marchwi zagotowujemy w litrze wody, następnie dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Gotujemy na wolnym ogniu 30min. Następnie wyjmujemy warzywa, marchew odkładamy osobno – będzie nam potrzebna (pozostałe składniki nie) i olewamy powstały bulion.
W garnku o grubym dnie podgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku oraz bardzo drobno posiekany imbir. Całość podsmażamy razem przez około 30 sekund. Następnie dodajemy pokrojoną w talarki lub ćwiartki talarków cukinię, pokrojoną w kostkę paprykę, paprykę chili lub przyprawę, oraz pastę curry. Wszystkie składniki podsmażamy, mieszając od czasu do czasu przez około 7-10 minut.
Do podsmażonych składników wlewamy bulion. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy jeszcze około 30 minut.
Garnek zdejmujemy z ognia, odlewamy małą część płynu (bez cukinii i papryki) i wraz z ugotowaną wcześniej marchwią, miksujemy na gładki krem, który dodajemy do zupy i mieszamy. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i uprażone wiórki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

JAK PODAWAĆ

Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy listkami natki pietruszki.

Zostaw komentarz

facebook